ایام شهادت دخت نبی اکرم حضرت صدیقه طاهره سلام الله علیها بر شما تسلیت باد

بازگشت

 

گزيده اي از بيانات اخلاقي

مرجع عاليقدر حضرت آية الله العظمي مظاهري

با موضوع شخصيت و فضائل حضرت زهراي مرضيه&

 

 

  نکاتي چند در خصوص شخصيت حضرت زهرا&

حضرت زهرا& را باید از کلام خدا شناخت. خداوند در توصیف ايشان، سوره کوثر را نازل فرموده است. این سوره مبارکه به غیر از «بسم الله الرحمن الرحیم» سه آیه بیشتر نیست، اما یک دنیا معنا و معرفت در آن نهفته است. به فرموده خداوند در اين سوره مبارکه، حضرت زهرا& تجسم همه خوبي‌هاست.

در تبیین بیشتر این جمله می‌توان گفت: حضرت زهرا& در عالم جبروت یک تجلی از جلوه‌های حضرت حق تبارک و تعالی است. البته این تجلی با يک فعل و یا يک اسم و صفت نبود، بلکه با همه اسماء و صفات، آن هم تجلی ذاتی. و با اين تجلي بود که سیمای منوّر و مطهّر حضرت زهرا& پديدار شد.

برای تفهیم بهتر مسئله تجلی ناگزیریم از يک مثال کمک بگیریم. هنگامی که شما در مقابل آینه می‌ایستید، صورت شما در صفحه آینه منعکس مي‌شود. البته شما داخل آینه و با آن متحد نیستید. این انعکاس تصویر شما نه دخول است و نه اتحاد. تصویر نقش گرفته در آینه، تصویر خود شماست و در همان حال که تصویر خود شماست، شما داخل در آینه و متحد با آن هم نیستند، بلکه این تصویر چیزی است که هم مي‌توان گفت شماييد و هم مي‌توان گفت شما نيستيد، البته با دو لحاظ متفاوت. این، همان است که از آن به تجلی یاد مي‌کنند؛ می‌گویند: حضرت حق تبارک و تعالی با همه اسماء و صفاتش حتی اسماء و صفاتی که در نزد انبیاء مخفی بود، تجلي کرد و انوار مقدسه چهارده معصوم به‌وجود آمدند. انبیاء و ملائکه گاه این تجلی را در عرش مشاهده می‌کردند.

 وقتی توبه حضرت آدم% پذیرفته شد، نگاهی به عرش انداخت، چهارده نور پاک و از جمله حضرت زهرا& را متجلّی دید.

حضرت ابراهیم% نیز وقتی به مقام والای امامت رسید، به عرش نظر انداخت و او نیز نور چهارده معصوم( و از جمله حضرت زهرا& را متجلی دید. ناگفته نماند که حضرت ابراهیم% علاوه بر نور چهارده معصوم(، نور شیعیان امیرالمؤمنین% را در نيز نه در عرش الهي، که در اطراف آن مشاهده نمود و از آنجا که او انسانی فوق العاده موحد و مؤدب بود، می‌دانست مقام حضرات چهارده معصوم( دست نیافتنی است و اگر از خدا نيل به آن مقام را درخواست نماید، این دعایش مستجاب نخواهد شد و ظرفیت وجودی و سعه وجودی او به این اندازه نیست؛ بنابراین، رعایت ادب نموده و از پروردگار این چنین طلب کرد که: خدایا، مرا از شیعیان امیرالمؤمنین% قرار بده و این دعا اجابت شد و خطاب آمد: تو از شیعیان علی و زهرا و چهارده معصوم( هستی. چنانچه در سوره صافات به این نکته اشاره شده است: >وَ إِنَّ مِنْ شيعَتِهِ لَإِبْراهيم<؛ از جمله شیعیان امیرالمؤمنین علی%، حضرت ابراهیم% است.

خلاصه کلام آنکه حضرت زهرا& در ازل ، تجلی ذاتي حضرت حق بوده است. نور حضرت زهرا& قبل از این که عالم ناسوت و عالم ملکوت و عالم جبروت خلق شود، در عرش خداوند تجلی نمود و سپس میلادش در عالم ناسوت (یعنی این دنيا) محقق شد.

مقام حضرت زهرا&

حال، این زهرای مرضیه& کیست؟

او همان مادری است که فرزند گرامی‌اش حضرت ولی عصر. در شأن ایشان می‌فرماید:

«و في ابنة رسول الله-. لي أسوة حسنة»

براي من در دختر پيامبر خدا- الگويي نيکواست.

و در روایتی ديگر که هم از امام حسن عسگری% و هم از امام عصر. نقل شده است، آمده است که فرموده‌اند:

«نحن حجج الله على عباده و فاطمة حجته علينا»

ما حجت خدا برای مردم هستیم و حضرت زهرا& حجت بر ماست.

و این روایت از روایت قبلی، بالاتر است. در این روایت می‌فرمایند: ائمة طاهرین( برای ما حجت هستند؛ یعنی آن‌ها امام ما هستند و احکام زندگی خود را باید از این بزرگواران فرا بگیریم؛ یعنی ائمة طاهرین( واسطة فیض اين عالمند. آنان دلیل و راهنمای انسان‌ها برای دست یافتن به معرفت و دریافت تفاسیر و معانی کلام الله هستند. این بزرگواران وسیله‌ای برای شناخت پروردگار و معاد به شمار می‌آیند. پس اينکه شما در اذان و اقامه‌  نمازتان این ذکر را تکرار مي‌کنید که «أشهد أن علياً حجة الله» سه معنی از این جمله برداشت می‌شود. اول اینکه، علی% امام من است. دوم اینکه، علی% دلیل و برهان برای حرکت من در زندگی است و سوم اینکه، علی% واسطه فیض ميان خدا و عالم وجود است.

در این روایت می‌فرمایند: ما امام و حجت و دلیل و برهان و واسطه فیض برای عالم وجود هستیم و حضرت زهرا& نیز همین حکم را برای ما دارد؛ یعنی حضرت زهرا& اسوه و دلیل و برهان و واسطه فیض ميان خداوند و ما هستند. ايشان برای همه ما ائمه، امام است.

مقصود از این که او واسطه فیض ميان خدا و ماست، می‌تواند مصحفی باشد که پس از پیامبر اکرم-، جبرئیل امين بر حضرت زهرا& نازل فرمود. جبرئیل امین در همان ایام محدود حیات حضرت زهرا& پس از وفات پدر بزرگوارشان، به ايشان وحی نازل فرمود و همچنان که امیرالمؤمنین% کاتب وحی زمان پیامبر- بود، کاتب مصحف فاطمه& در زمان پس از رحلت آن حضرت نيز بود. آن مصحف پس از شهادت امیرالمؤمنین% به فرزندشان امام حسن مجتبی% به ارث رسید و هنگام شهادت هر یک از ائمة هدی( به امام بعدي سپرده می‌شد و اکنون نزد حضرت ولی عصر. است. و واسطه‌ فیض این کتاب، حضرت زهرا& بود. این فضایل موجب افتخار شیعیان است و نباید تصور شود که این مطالب از تراوش‌هاي ذهنی عرفاست که از سرِ عشق و ارادت به آن حضرت بیان کرده باشند؛ این مطالب را شخص نبیّ مکرم- و ائمه اطهار( در شأن فاطمه زهرا& بیان فرموده‌اند. شخصيت ايشان نزد پيامبر گرامي اسلام- آن چنان بالا بود که هر گاه بر پيامبر اکرم- وارد مي‌شدند، تمام قامت و سر تا پا با احترام می‌ایستادند و دست زهرا& و سینه مبارکش را می‌بوسیدند و با صدای بلند می‌فرمودند: من بوی بهشت را از سینه‌ زهرا استشمام می‌کنم. در مقابل بانوي دو عالم، دو زانو مي‌نشستند و با ايشان سخن می‌گفتند و با توجه کامل به سخنان دخت گرامي خود گوش فرا می‌دادند. برخی از بزرگان نقل کرده‌اند هنگامی که می‌خواستند از محضر  آن حضرت مرخص شودند، به ايشان پشت نمی‌کردند. در حالی که رو به حضرت زهرا& بودند، عقب عقب می‌رفتند تا از منزل خارج شودند. آن‌گونه احترام و تعظیم فقط به شخص پیامبر- منحصر نبود. دیگر ائمه نیز همین گونه ايشان را مورد تکریم و تعظیم و احترام قرار می‌دادند. حتي اجازه نمي‌دادند به کسي که همنام آن حضرت بود، کمترين بي‌‌احترامي روا داشته شود.

روایت کرده‌اند شخصی نزد امام صادق% آمد و گفت: یابن رسول الله، نام دخترم را فاطمه گذاشتم. حضرت به او تواضع خاصی فرمودند و گفتند: خدای نکرده به این دختر اهانتی نکنید. در تربیت و پرورش او نهایت ادب و احترام را رعایت کنيد؛ زیرا او را فاطمه نام نهاده‌اید.

واقعیّت حوض کوثر

این احترام حضرت فاطمه& در عالم ناسوت و دنیای ما، توسط ائمه( است، ولی در آن قوس صعودی، یعنی در خصوص آخرت، زهرا& را با عنوان «حوض کوثر» مورد تکریم و تعظیم قرار می‌دهند. درباره حوض کوثر اطلاعات ما بسیار ناچیز است و به عبارتی، هیچ نمی‌دانیم. اصولاً ما از قیامت و مباحث معاد، دورنمای غیر شفافي داریم؛ یعنی در این موارد که معاد جسمانی چیست؟ نکیر و منکر یعنی چه؟ عالم قبر و برزخ چگونه است؟ و سؤالاتی از این قبیل، اطلاعات ما بسیار ناچیز است. آن چه می‌دانیم، همان است که در قرآن و روایات بدان اشارت رفته است و ما باید به استناد سخن صادق مصدّق بدان اعتقاد داشته باشیم.

در خصوص حوض کوثر در روایات چنین می‌خوانیم که نهری است که از عرش الهی سرچشمه می‌گیرد و آب فوق العاده گوارایی دارد و امیر المؤمنین علی% به دست مبارک خود از آن به شیعیان می‌نوشانند و از خواص آن آب گوارا چنین نقل کرده‌اند که جرعه‌ای از آن پیر را جوان و زشت را زیبا می‌سازد. نوشیدن آن آب صفات رذیله را رفع می‌کند و گناهان را پاک می‌گرداند.

به راستی آن کوثری که اگر جرعه‌ای از آن نوشیده شود، موجب کمال آدمي می‌شود، چیست؟

آن کوثر همان حضرت زهرا& است که خداوند خطاب به حبیبش پیامبر اکرم- می‌فرماید: >إِنَّا أَعْطَيْناكَ الْكَوْثَر<؛ یا رسول الله، ما به تو کوثری را عطا کردیم که در این دنیا تجسم همه خوبی‌هاست و در عالم جبروت جلوه حق و در قیامت همان کوثری است که وصفش را بیان کردیم. اگر یک جمله از وجود مقدس زهرا& صادر شود، مانند همان جرعه‌ای از آب کوثر است که عالم را نورانی می‌کند. این جرعه آب اگر به دستان مبارک امیرالمؤمنین% به کسی نوشانیده شود، انسانی کامل می‌گردد.

حال، شکر این نعمت چیست؟

اولين دستوري که در اين جهت به پيامبر اکرم- ابلاغ مي‌شود، این است که نماز بخواند. از این رو، پیامبر- به شکرانه اعطای کوثر، یعنی دختر مبارکش علاوه بر این که به نمازهای یومیه اهمیت می‌دادند، به نوافل مخصوصاً نماز شب اهمیت ویژه‌ای می‌دادند. در روایات نقل شده است، آن چنان به خواندن نمازهای مستحبی اهمیت می‌دادند و فراوان نماز می‌خواندند که پاهای مبارکشان ورم می‌کرد و گاه به قدری اقامه‌ي این نمازها بر پیامبر اکرم- طاقت‌فرسا می‌شد که مجبور بودند گاه سنگینی بدن خود را بر روی پای چپ و گاه بر روی پای راست قرار دهند و نماز را ادامه دهند.

بدیهی است، اعطای کوثر نه فقط عطيه‌اي به پیامبر اکرم-، که هدیه‌ای بود به تمام بشریت به ویژه بر امت آن بزرگوار. بنابراین، شایسته است به پیروی از آن پیامبر گرامی و بهره‌مندی از این عطیه الهی، ما نیز به نمازهای یومیه و نوافل و نمازهای مستحبی مخصوصاً نماز شب بیش از پیش اهمیت دهیم.

دستور دوم که برای شکر این موهبت الهی به پیامبر- توصیه می‌شود، قربانی کردن است. پیامبر اکرم- برای اطاعت از فرمان خداوند، دستور دادند گوسفندی قربانی کنند و همه‌اش را صدقه دهند و خود برای اقامه نماز به مسجد رفتند. وقتی به منزل بازگشتند، پرسیدند: چقدر از گوشت قربانی باقی مانده است؟

عرض شد: یا رسول الله، همه‌اش رفت؛ فقط گردنش مانده است.

پیامبر- فرمودند: نه! بگویید همه باقی مانده و گردن رفته است. گردن را که خودِ ما مصرف می‌کنیم، نابود می‌شود؛ آن چه باقی می‌ماند، صدقاتی است که در راه خدا داده می‌شود، که >ما عِنْدَكُمْ يَنْفَدُ وَ ما عِنْدَ اللَّهِ باقٍ<.

سیره آن حضرت این بود که اموال و حقی از فقرا و ضعفا را نزد خود نگه نمی‌داشتند.  

مقصود اینکه، این انفاق و عبادت به شکرانه اعطای حضرت زهرا& به آن حضرت بود و اطاعت فرمان الهی که فرمود: >فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَ انْحَر<.

و قرآن شریف بر این دو امر تأکید فراوان دارد که در ابتداي قرآن نيز، در توصيف مؤمنين می‌فرماید: >الَّذينَ يُقيمُونَ الصَّلاه وَ مِمَّا رَزَقْناهُمْ يُنْفِقُون‏<؛ مؤمنان کسانی هستند که نماز را به پای می‌دارند و در راه خدا هر قدر توان دارند، از آنچه روزي‌ آنان کرديم، انفاق می‌کنند.

در مورد نماز، توصیه‌ي قرآن به صرف خواندن نماز نيست، بلکه سخن از اقامه نماز و به پا داشتن آن است که کمترين حدّ آن، انجام آن به جماعت و در مسجد است. و در مورد انفاق نيز می‌فرمايد: از آن چه در اختیار دارند، انفاق مي‌کنند. اگر مال دارد، با مال، اگر علم دارد، با علم. خلاصه، علم و مال و قدم و قلم و مقام خود را در راه کمک به نیازمندان به کار گیرد.

و آخرین آیه سوره کوثر نیز حاوی پیام‌های مهمی است که می‌فرماید: >إِنَّ شانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَر<. کفار و معاندان به پیامبر- طعنه می‌زدند که پیامبر کسی را پس از مرگ خود ندارد و هنگامی که از دنیا رفت، دیگر کار تمام می‌شود. این آیه در پاسخ این گروه از مشرکان و دشمنان اسلام است و به دلجویی از پیامبر اکرم- پاسخ آن را چنین می‌گوید که چنین نیست؛ تو ابتر و بی دنباله نیستی، تو کوثر داری. یکی از معانی کوثر به استناد آیه آخر، این است که از نسل حضرت زهرا& فرزندان بابرکتی به هستی پا می‌گذارند که پس از سادات، می‌توانیم روحانیت را فرزندان معنوی حضرت فاطمه& به شمار آوریم. و این نویدبخش فتح جهان است که در آخر امر، دین اسلام به دست فرزندان نسبی و معنوی آن حضرت، بر سراسر گیتی حکمرانی خواهد کرد.

بنابراین، ابتر کسی است که خدا ندارد و با دین اسلام دشمنی می‌کند و این نیز یکی از معجزات بزرگ قرآن است که از وجود نازنین کوثر قرآن، چه فیوضاتی از جانب پروردگار بر مردم و هستی ارزانی شده است و این از افتخارهاي بزرگ شیعیان است که حب وارادت او را در دل خود جای داده‌اند.

 

جرعه اي از درياي فضائل حضرت زهرا&

 

1. برخورداري از مادري همچون حضرت خديجه&

اولین امتیازی که او دارد، داشتن مادری بزرگوار و با کرامت است همچون حضرت خدیجه کبری&. در اهميت اين فضيلت همين بس که هرگاه پیامبر- نام مبارک خدیجه را می‌شنیدند، رنگ رخشارشان تغییر می‌کرد و می‌فرمودند: زنی مانند خدیجه& نيامده است و نخواهد آمد. بزرگ‌ترین فضیلت اين بانو علاوه بر این که مادر زهرا& است، این است که پیامبر خاتم- حاضر به ازدواج با او شدند، در حالی که او حدود ده يا پانزده سال از آن حضرت بزرگ‌تر بود. او بانوی بسیار با شخصیت و فوق‌العاده با وقار و عفاف در میان زنان حجاز بود. با اینکه از نظر ثروت و دارایی، شاید از همه مردان حجاز متمول‌تر بود، اما در شب اول ازدواجش با پیامبر- تمام اسناد و قباله‌های دارایی‌اش را در صندوقی نهاد و به آن حضرت تقدیم کرد و فرمود: من خدمتگزار شمایم و این اموال هم از آنِ شماست. این سخن خدیجه& یک شعار احساسی نبود؛ او در عمل، این کلام خود را به اثبات رسانید تا آنجا که هنگام جان دادن حتی برای خود یک کفن نداشت. بر اساس روایتی، به دختر گرامی خود حضرت زهرا& که در آن زمان پنج سال بیشتر نداشت، وصیت کرده بود که به پدرت بگو: آن عبای وحی را که هنگام نزول وحی بر دوش می‌گرفتی، کفن من قرار ده و حضرت رسول- طبق وصیتش عمل نمود، برای او گریست و همان عبا را کفن همسر گرامی‌اش قرار داد.

یعنی آن همه مال و ثروت که در میان قبایل حجاز نزد او بود، صرف اسلام شد. از این رو، سیره‌نویسان بر این اعتقادند که سه چیز عامل پیروزی اسلام و موفقیت پیامبر- در ابلاغ رسالت شد. آن سه عبارتند از:

1. مال و ثروت همسر مکرمشان حضرت خدیجه&؛

2. شجاعت پسر عمويشان حضرت امیرالمؤمنین علی%؛

3. خُلق خوش و مدارا کردن آن حضرت که خداوند در شأنش فرمود: >وَ إِنَّكَ لَعَلى‏ خُلُقٍ عَظيم<.

حضرت زهرا& چنین مادری دارد که حتی پیامبر اکرم- و علی% چنین مادري نداشتند. دیگر ائمه نیز چنين مادري نداشتند. داشتن چنین مادری فقط اختصاص به حضرت زهرا& دارد.

2. پدري همچون پيامبر-

اما برتری حضرت زهرا& از نظر پدر نیز فضیلت ویژه‌ای است؛ یعنی پدری که حضرت زهرا& دارد، پيامبر- و امیرالمؤمنین% ندارند. این فضیلت نیز برای حضرت فاطمه زهرا& منحصر به فرد است. در ميان چهارده معصوم( فقط حضرت زهرا& است که پدرش فضیلت ویژه «خاتم الانبیاء» بودن را داراست.

3. مصحف فاطمه&

از ديگر فضایل حضرت زهرا& ـ چنان‌که پیش از این بدان اشاره شد ـ مصحفي است كه مطالبش توسط جبرئيل امين بر ايشان نازل شد. اینکه اين مصحف چیست و حاوی چه مطالبی است، هیچ‌کس جز حضرات ائمه( نمی‌داند. همين مقدار می‌دانیم که پس از رحلت پیامبر- جبرئیل امین بر حضرت زهرا& نازل می‌شد و معلومات و اطلاعاتی را در اختيار آن بانوی گرامی قرار مي‌داد و حضرت زهرا& آن جملات و بيانات، و به عبارتی آیات مصحف را بر امیرالمؤمنین% تلاوت می‌فرمودند و آن حضرت یک یک آن جملات را مکتوب می‌کردند. در برخی از روایات، مقدار مطالب اين مصحف را برابر آیات کلام الله مجید دانسته‌اند. ما از چگونگی آن جملات و آیات و محتوای آن بی‌خبریم، اما این کتاب آن‌چنان حائز اهمیت و دارای امتیاز است که ائمه طاهرین( به آن افتخار می‌کردند. قطعاً این مصحف حاوی مطالب بسیار مهم و ارزشمندی است که آن بزرگواران، آن را شایسته فخر و مباهات خویش می‌دانستند.

تفاوت این مصحف با قرآن در این است که قرآن در طی بيست و سه سال به تدریج بر پیامبر- نازل شد، اما اين مصحف در مدت زمانی کوتاه، کمتر از 3 ماه بر حضرت زهرا& نازل گشت. آنچه موجب شگفتی و اعجاب علماء و عرفاء و بزرگان گردیده، این نکته است که هر چه در دنیا هست و لازم است، در قرآن از آن سخن گفته شده است؛ زیرا در قرآن می‌خوانیم: >وَ نَزَّلْنا عَلَيْكَ الْكِتابَ تِبْياناً لِكُلِّ شَيْء<، لکن مفسری همچون امام زمان. نياز دارد تا معنای واقعی آیاتش را برای ما تفسیر کنند. به هر حال، در قرآن تمام علومی که انسان بدان نياز دارد، موجود است. شاید اگر بخواهیم برای قرآن نامی بگذاریم که بیانگر همه علوم باشد، بهتر باشد آن را کتاب «آدم‌سازی و اخلاق عملی» بنامیم. اگر قرآن سرمشق زندگی ما شود، می‌تواند ما را به آنجایی برساند که جز خدا را نبینیم. لذاست كه برخی از بزرگان علم و معرفت قرآن را «نسخه نوشته عالم وجود» نامیده‌اند. حال با این اوصاف، جای شگفتی و تعجب دارد كه در مصحف فاطمه زهرا& چه مطالب ناگفته‌ای بیان گردیده است؟! ما از آن بی‌خبریم و از این بی‌خبری‌ها و جهالت‌ها در بشریت فراوان است و ـ ان‌شاء‌الله ـ پاسخ این سؤالات را از زبان مبارك حضرت ولی‌عصر. خواهیم شنيد.

ائمه اطهار( نیز کتب و رواياتی داشتند، اما اين مصحف مقدم بر همه است. این مصحف از تمام آن امتیازاتی که برای حضرت زهرا& بیان کردیم و خواهيم كرد، بالاتر است، به گونه‌اي كه اگر رسيدن به منصب امامت براي زنان نيز ممكن بود، یقیناً سیزده امام داشتیم. و فراتر از این، اگر آن حضرت زن نبود و مهر خاتمیت بر پيشاني مبارك پیامبر- نخورده بود، می‌توانستیم پیامبری و خاتمیت را به ایشان منتسب بدانیم.

بدین ترتیب، شخصیت حضرت زهرا& شخصیت ویژه‌ای است که هیچ‌کس در هستی چنین مقامی ندارد. بايد منتظر بمانيم تا مفسر حقیقت قرآن و حامل مصحف، از حقایق آن پرده بردارند. شاید يكي از معانی رجعت در اعتقاد شیعه همین باشد که در دوران حكومت حضرت ولي‌عصر.، فرهنگ ناب حضرت فاطمه& اجرا می‌شود؛ به استناد روايتي كه گذشت كه «و في ابنه رسول الله- لي أسوة حسنة». به استناد حدیث ياد شده، وقتی حضرت ولی‌عصر. ظهور فرمایند، از مادرشان حضرت زهرا& فرمان می‌گیرند. اگر عمر مبارک آن بانوی گرامی کفاف نداد و در هجده سالگی به شهادت رسیدند، اما فرصت فرماندهی و رهبری و سرمشق‌دهی به امام زمان& در زمان رجعت کوتاه نخواهد بود. زهرا& نمی‌تواند حاکم باشد، ولی بالاتر از آن، اسوه رهبران است.

با این تفسیر و مطالب که بیان گردید پی به عظمت و فضیلت زهرا& می‌بریم و درمی‌یابیم كه هر چه داریم، به برکت نام و راه و وجود مبارک آن بانوی بی‌مانند هستی است و ما نیز بايد او را سرمشق زندگی خود قرار دهیم؛ در دستگیری از فقراء و نیازمندان که در سوره «هل أتی» به شرح آن پرداخته شده است، در عفاف و حجاب و در عبادت و بندگی که نقل می‌کنند از زیادی ایستادن در نماز پاهای مبارکشان ورم می‌کرد. و خلاصه، در همه عرصه‌های زندگی از ایشان الگو بگیریم. اگر از زندگی و سیره آن حضرت بهره گرفتیم، مي‌توانيم در سراي ديگر امیدوار باشیم، وگرنه بايد بدانیم كه از پشتیبانی ایشان و خداوند متعال برخوردار نیستیم؛ چنان‌که در اسوه بودن رسول‌الله- نیز چنین فرموده‌اند:

>لَقَدْ كانَ لَكُمْ في‏ رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَنْ كانَ يَرْجُوا اللَّهَ وَ الْيَوْمَ الْآخِرَ وَ ذَكَرَ اللَّهَ كَثيراً<

قطعاً براى شما در رسول خدا سرمشقى نيكوست براى آن كس كه به خدا و روز بازپسين اميد دارد و خدا را فراوان ياد مى‏كند.

امیدواری به رحمت پرودگار در آخرت منوط به الگوپذیری از وجود رسول الله- است. اگر درجات عالی بهشتی را طالبیم، باید از زندگی آن بزرگواران سرمشق بگیریم و در مسیر آنان گام برداریم. در روایات می‌خوانیم كه در روز قیامت عده‌ای از اهل دوزخ فریاد می‌زنند. ملائکه از آنان می‌پرسند: شما چه کسانی هستید؟ آنان نام زهرا و علی و محمد( را فراموش می‌کنند تا آنکه به سختی نام آن بزرگواران را به یاد می‌آورند. ملائکه وقتی اين نام‌ها را می‌شنوند، با تعجب می‌پرسند: شما این بزرگواران را داشتید و اکنون راهی جهنم شده‌اید؟! در پاسخ می‌گویند: بلی، اما به آنها اصلاً دسترسی نداشتیم؛ از راهی ما را به جهنم آوردند که آنها را ندیديم.

معنای این روایت این است که با شعار علی و زهرا و... نمي‌توان كار از پيش برد. اگر روش و منش اين بزرگواران در زندگي ما حكم‌فرما نباشد، بايد بدانيم كه ايمانمان ناقص است. در روایتی بسیار مهم، آمده است كه رسول اکرم- خطاب به اميرالمؤمنين% فرمودند:

مَثَلُكَ مَثَلُ قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ فَإِنَّهُ مَنْ قَرَأَهَا مَرَّةً فَكَأَنَّمَا قَرَأَ ثُلُثَ الْقُرْآنِ وَ مَنْ قَرَأَهَا مَرَّتَيْنِ فَكَأَنَّمَا قَرَأَ ثُلُثَيِ الْقُرْآنِ وَ مَنْ قَرَأَهَا ثَلَاثَ مَرَّاتٍ فَكَأَنَّمَا قَرَأَ الْقُرْآنَ وَ كَذَلِكَ مَنْ أَحَبَّكَ بِقَلْبِهِ كَانَ لَهُ مِثْلُ ثُلُثِ ثَوَابِ أَعْمَالِ الْعِبَادِ وَ مَنْ أَحَبَّكَ بِقَلْبِهِ وَ نَصَرَكَ بِلِسَانِهِ كَانَ لَهُ مِثْلُ ثُلُثَيْ ثَوَابِ أَعْمَالِ الْعِبَادِ وَ مَنْ أَحَبَّكَ بِقَلْبِهِ وَ نَصَرَكَ بِلِسَانِهِ وَ يَدِهِ كَانَ لَهُ مِثْلُ ثَوَابِ الْعِبَادِ

مَثَل تو مَثَل سوره توحيد است كه هركس يك‌بار آن را بخواند، گويي ثلث قرآن را خوانده است و هركس دوبار بخواند، گويي دو ثلث قرآن را خوانده است و هركس سه بار بخواند، گويي تمام قرآن را خوانده است. همچنين اگر كسي تو را تنها در دل دوست بدارد، به اندازه ثلث ثواب اعمال بندگان به او پاداش مي‌دهند و اگر تو را در دل دوست داشته و علاوه بر آن، با زبان تو را ياري دهد، به اندازه دو ثلث ثواب اعمال بندگان به او مي‌دهند و اگر تو را دل دوست داشته باشد و با زبان و دست ياريت دهد، به اندازه ثواب تمامي اعمال بندگان به او پاداش مي‌دهند.

در آیات متعددي از قرآن نيز مي‌بينيم كه ايمان در كنار عمل صالح آمده است و اين دو با هم و در كنار هم مطلوب است.

«والسلام»