در زمینه فقه/ رساله توضیح المسائل- احکام/ احکام اموال گمشده

صفحه 326


مسئله 2142- مال گمشده‏اى را كه انسان پيدا مى‏كند، اگر نشانه‏اى نداشته باشد يا قيمت آن كمتر از 6/12 نخود نقره باشد، مى‏تواند براى خود بردارد.

مسئله 2143- هرگاه چيزى كه پيدا كرده نشانه داشته باشد و قيمت آن به 6/12 نخود نقره برسد، بايد تا يك سال به‌واسطۀ گفتن يا نوشتن در محلّى كه ممكن است صاحبش پيدا شود اعلام كند و اگر قبل از يك سال مأيوس از پيدا شدن صاحبش شود يا از اوّل از پيدا شدن صاحبش مأيوس است، اعلام لازم نيست و بعد از يأس از پيدا شدن صاحب يا اعلام تا يك سال، مى‏تواند آن را براى خود بردارد.

مسئله 2144- كسى كه مالى را پيدا كرده اگر به اندازه 6/12 نخود نقره باشد و نشانه هم داشته باشد، اگر عمداً به دستورى كه گفته شد اعلام نكند، معصيت كرده و در صورتى كه اميد به پيدا شدن صاحب آن داشته ‏باشد، باز هم واجب است اعلام كند.

مسئله 2145- اگر ديوانه يا نابالغ چيزى پيدا كند، اگر كمتر از 6/12 نخود نقره باشد يا نشانه نداشته باشد، مى‏تواند براى خود بردارد و اگر به مقدار 6/12 نخود نقره باشد و نشانه هم داشته باشد، ولىّ او بايد اعلام نمايد و پس از يك سال اعلام يا مأيوس شدن از صاحبش، ديوانه يا نابالغ مى‏تواند آن را براى خود بردارد.

مسئله 2146- اگر در بين سالى كه اعلام مى‏كند، مال از بين برود، چنانچه در نگهدارى آن كوتاهى نكرده باشد و به دستورى كه گفته شد اعلام نموده باشد، چيزى بر او نيست، و الّا بايد عوض آن را به حاكم شرع بدهد.

مسئله 2147- اگر كسى چيزى را پيدا كند و ديگرى بگويد مال من است، در صورتى بايد به او بدهد كه اطمينان پيدا كند مال اوست و لازم نيست نشانه‏هايى را كه بيشتر اوقات صاحب مال هم متوجّه آنها نيست بگويد.

مسئله 2148- اگر قيمت چيزى كه پيدا كرده به 6/12 نخود نقره برسد و نشانه هم داشته باشد، چنانچه اعلام نكند و در مسجد يا جاى ديگرى بگذارد و آن چيز از بين برود ضامن است، و اگر به ديگرى بدهد يا ديگرى آن را بردارد، هر دو ضامن هستند و بايد هر دو به دستورى كه گفته شد عمل كنند.

صفحه 327

مسئله 2149- هرگاه چيزى پيدا كند كه اگر بماند فاسد مى‏شود، در صورتى كه نشانه داشته باشد و به مقدار 6/12 نخود نقره باشد، بايد آن را قيمت كند و آن را مصرف نمايد و به دستور مالى كه انسان پيدا مى‏كند عمل نمايد، پس اگر صاحبش پيدا شد قيمت آن را به او مى‏دهد و اگر از پيدا شدن صاحبش مأيوس شود يا يك سال بگذرد، مى‏تواند براى خود بردارد.

مسئله 2150- اگر چيزى را كه پيدا كرده همراه او باشد، در صورتى كه قصدش اين باشد كه صاحب آن را پيدا كند، اشكال ندارد و الّا حكم غصب را دارد.

مسئله 2151- اگر كفش او را ببرند و كفش ديگرى به جاى آن بگذارند، چنانچه نشانه‏اى نداشته باشد يا قيمت آن كمتر از 6/12 نخود نقره باشد، مى‏تواند براى خود بردارد، و اگر قيمت آن از 6/12 نخود نقره بيشتر باشد و نشانه هم داشته باشد، حكمش حكم مالى است كه انسان آن را پيدا مى‏كند.

مسئله 2152- اگر مالى را كه كمتر از 6/12 نخود نقره ارزش دارد پيدا كند و از آن صرف نظر نمايد و در مسجد يا جاى ديگر بگذارد، چنانچه كسى آن را بردارد براى او حلال است.

مسئله 2153- مالى را كه انسان پيدا مى‏كند، در تمام صورى كه گفته شد مى‏تواند براى خود بردارد، بهتر است از طرف صاحبش به فقير صدقه دهد مخصوصاً اگر پيدا كننده غنى باشد و اگر بعد از صدقه دادن يا تلف شدن صاحبش پيدا شود، بايد رضايت او را به دست آورد، و همچنين است مجهول‌المالك كه اگر بعد از اينكه با اذن حاكم شرع به مصرف رساند صاحبش پيدا شود، بايد او را راضى نمايد.

مسئله 2154- مالى را كه انسان در صندوق شخصى خود پيدا مى‏كند، اگر شك داشته باشد كه مال خود اوست يا نه، مال خود اوست و اگر يقين داشته باشد كه مال خود او نيست، مجهول‌المالك است و بايد با اذن حاكم شرع به مصرف برسد، و در صندوق بانک‌ها و مانند آن چنانچه مبلغى زياد بيايد، اگر معلوم باشد كه از غير بانك است و مالك آن معلوم نباشد نيز مجهول‌المالك است كه بايد با اذن حاكم شرع به مصرف برسد.

مسئله 2155- اگر چيزى را با پا و يا دست خود به كنارى بزند ولى آن را برندارد، ضامن نيست و همچنين است اگر به ديگرى نشان دهد و او آن را بردارد، بر كسى كه آن را نشان داده ضمانى نيست.

صفحه 328

مسئله 2156- هرگاه از شخصى كه مال انسان را برده مالى نزد انسان باشد، چنانچه از آمدن او مأيوس شد، مى‏تواند به قيمت مالى كه از او برده از مال او تقاصّاً بردارد و بقيۀ آن حكم مجهول‌المالك را دارد.

مسئله 2157- چيزهايى را كه براى اصلاح نزد ارباب صنايع مى‏آورند و صاحبان آنها نمى‏آيند ببرند به طورى كه صنعتگر از آمدن آنها مأيوس مى‏شود، حكم مجهول‌المالك را دارد كه بايد با اذن حاكم شرع به مصرف برسانند.

مسئله 2158- اگر انسان حيوانى را پيدا كند، حكم او حكم مالى است كه انسان پيدا مى‏كند، و چنانچه صاحبش پيدا شود بايد حيوان را با منافع او به او بپردازد، ولى مى‏تواند مخارجى را كه نموده از صاحبش بگيرد.