ایام سوگواری سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام تسلیت باد

بازگشت

 

پرسش و پاسخ پیرامون شخصیت امام حسین علیه السلام

   پرسشهای تاریخی
      پرسش: آيا اصل عزاداري و سوگواري براي ائمه هدي (عليهم السلام ) و امام حسين (ع) مورد تأييد شرع مقدس مي باشد يا خير ؟
 

پاسخ: عزاداري براي حضرت سيد الشهداء ارواحنا فداه از افضل اعمال و قُربات الهي است ، بلكه واجب كفايي است و مورد تأكيد نبي اكرم (صلي الله عليه و آله) و حضرات ائمه هدي (عليهم السلام ) بوده است.

 

      پرسش: آيا در مورد برگزاري يك دهه روضه ، سوم ، هفتم ، چهلم ، روضه هفتگي و براي امام حسين (ع)يا ساير ائمه ( عليهم السلام ) مستنداتي از ائمه هدي وجود دارد ؟
 

پاسخ: درباره تاسوعا و عاشورا و اربعين رواياتي وارد شده است ؛ لكن بقيه موارد ، يك امر مرسوم ميان شيعه است و قالبي براي عزاداري و عرض ارادت و توسل است و از افضل اعمال، عزاداري براي ائمه هدي ( عليهم السلام ) بالاخص حضرت سيد الشهداء (ع)است.

 

      پرسش: آيا اين مطلب صحيح است كه زنان بني هاشم در طول راه اسارت ، بدون حجاب بودند ؟
 

پاسخ: اين مطلب قطعاً درست نيست ؛ زيرا اگر تعرضي به آن خاندان مطهر مي شد كه ضرر به شخصيت آنها مي زد، يقيناً امام معصوم وقت يعني امام سجاد  (ع)، حافظ شخصيت آنها كه شخصيت خاندان رسول الله (صلي الله عليه و آله)  بود، بودند.

 

     پرسش: آيا عزاداري براي امام حسين (ع)به اين  شكل را سلسله صفويه به وجود آورده اند ؟
 

پاسخ: صل موضوع عزاداري براي حضرت ابي عبدالله الحسين (ع)مسئله تازه پديد آمده و حادثي نيست. اول كسي كه براي سيدالشهداء(ع) عزاداري نموده است خود خداوند تبارك و تعالي است كه براي انبياء عظام الهي عزاي حسين بن علي (ع)را بيان فرموده است و سپس جبرئيل امين (ع)وبعد از آنها نبي مكرم اسلام (صلي الله عليه و آله) و سپس ائمه هدي (عليهم السلام) از هر فرصتي براي برپايي مراسم عزاي سيد الشهداء (ع) بهره برداري مي فرمودند و اين سنت بزرگ را به شيعيان خود منتقل فرمودند و اين مسائل در روايات مختلف آمده است كه به محل آن بايد رجوع كرد. لكن در اينكه در زمان صفويه، به واسطه تدبير و كوشش علماي بزرگ شيعه، معارف شيعي احياء گرديده و از اين جهت كار بزرگي انجام گرفته است، جاي ترديد نيست.

 

      پرسش: توابين از چه گناهي توبه كردند و آيا قيام آنها صحيح بود و ثواب دارد ؟
 

پاسخ: قيام هاي متعددي پس از شهادت بيدارگرانه حضرت سيد الشهداء (ع) واقع شد تا بالاخره به دست ايرانيان ، بني اميه نابود و ساقط شدند . اصل اين قيام به جا بوده و لكن اينكه اجازه از ولايت را همراه داشته يا نه، معلوم نيست.

 

      پرسش: از زيارت امام حسين (ع) كداميك معتبرتر و از نظر مفاهيم عميق تر است ؟
 

پاسخ: در ميان زيارات مشتركه و جامعه ، دو زيارت از اهميت ويژه برخوردار است ؛ يكي زيارت جامعه كبيره و ديگري زيارت امين الله كه هر دو بسيار عميق و پر محتوا و سر شار از معارف نبوي ، علوي ، فاطمي و حسيني است و از نظر سند هم داراي اعتبار بسيار است ؛ به خصوص زيارت امين الله كه از حيث سند ، اعتبار بالايي دارد ؛ لكن مضمون هر دو زيارت به خوبي حكايت از آن دارد كه صادره از معصوم (ع) است و لاغير . و در ميان زيارات مخصوصه ، زيارت مقدسه عاشورا كه از قدسيّات( احاديث قدسي) و صادره از حق جلّ و اعلي مي باشد و نزد اهل عرفان و ولايت ، داراي مرتبه ويژه و مخصوصه است و مداومت بر آن ولو با يك لعن و يك سلام ، اثرات عميقي در نفس و روح انسان دارد و اهل سير و سلوك، نوعاً مداومت بر اين زيارت دارند .

 

      پرسش: چرا حضرت سيد الشهداء (ع)حج خود را ناتمام گذاشتند ؟ آيا ايشان در اعمال حج وارد شده بودند يا فقط عمره به جا آوردند؟
 

پاسخ: آن وجود مقدس، فقط عمره بجاي آورده بودند ؛ ولي چون سياست اسلام و حفظ دين كه مقدم بر همه امور است، اقتضاء داشت، حج را بجاي نياوردند و از مكه خارج شدند تا روح حقيقي حج كه قصد الي الله و فناء في الله است را بجاي آورند و حج و ساير احكام دين را براي هميشه احياء و حفظ نمايند.

 

      پرسش: مكان دفن رأس امام حسين (ع) كجا است ؟
 

پاسخ: دقيقاً معلوم نيست، لكن به عقيده حقير، حضرت زين العابدين امام سجاد (ع)  سَرمطهر را به بدن مبارك آن حضرت ملحق فرموده اند.

 

      پرسش: تعداد ياران امام حسين  (ع)در كربلا چند نفر بوده است  ؟‌ تعداد شهداء چند نفر بوده ؟

 

 

پاسخ: آنچه مشهور است همان عدد 72 نفر است لكن تعداد همه اصحاب و عيال، ظاهراً معلوم نيست.

 

      پرسش: با اينكه خلفا و حكّام ستمگر ، چندين مرتبه حرم سيّد الشّهداء‌(ع) را با خاك يكسان كرده و به آب بستند، آيا مكان حرم مطهّر و قبر كنوني ، جايگاه اصلي و مدفن حضرت است ؟ از چه راهي اثبات مي شود ؟

 

 

پاسخ:  ائمه طاهرين (عليهم السلام) ، قبور مطهر ائمه قبلي را عملاً امضا فرموده و رفت و آمد در آن امكنه مباركه داشته اند و اين بهترين دليل است.

 

      پرسش: نام فرزند شش ماه امام حسين  (ع)كه در كربلا به شهادت رسيد علي بوده يا چيز ديگري ؟
 

پاسخ: بنابر نقل موثق تاريخي ، نام مبارك همه فرزندان ذكورحضرت سيد الشهداء(ع)   « علي » بوده است ؛ علي اكبر ، علي اوسط و علي اصغر.

 

      پرسش: تشنگي شديد خاندان و ياران سيد الشهداء (ع) مخصوص چه زماني است؟روز  عاشورا يا  قبل آن ؟
 

پاسخ: بنابر نقل، از روز هفتم ماه محرم الحرام، دشمن، مخالفت از آب نمود و از آن جلوگيري كرده است. لكن اصحاب، كم و بيش آب مي آورده اند، لكن تشنگي شديد كه موجب شهادت بعضي از كودكان و اطفال شده، در روز عاشورا بوده است. -الا لعنة الله علي القوم الظالمين-

 

      پرسش: آيا امام حسين(ع) فرزندي به نام رُقيه -  سه ساله - داشته اند كه در خرابه شام با سر مبارك مواجه شده و جان داده است؟ و آيا اين مرقد كه براي ايشان می باشد ، درست است ؟
 

پاسخ: اينگونه شهرت ها ،از حجيت لازم برخوردار است . همانند موضوع سيادت براي سادات كه در نزد فقها ، به وسيله شهرت اثبات مي شود و بدان ترتيب اثر داده مي شود و نظير اين موارد ، فراوان است . بنابراين آن مرقد ، نظير مرقد حضرت زينب (علیهاالسلام) در شام ، مورد احترام و اهميت است.

 

      پرسش: با توجه به اينكه ياران سيد الشهدا(ع)   همگي كشته شدند ، حادثه كربلا با اين دقت در جزئيات ، چگونه نقل شده است ؟
 

پاسخ:  اگر چه غالب آن منقولات تاريخي ، سند فقهي - به معناي خاص آن كه در علم فقه و اصول فقه است - ندارد ، لكن قاعده تسامح در ادله سنن دلالت دارد كه همين مقدار كه بنابر نقل هاي تاريخ و مقاتل ، احتمال وقوع داده شود ، كافي است و مي توان آن را نقل كرد و با آن عزاداري نمود ؛ كما اينكه سيره هميشگي بر همين منوال بوده و مقاتل بسيار معتبر همانند مقتل شيخ مفيد عليه الرحمه نيز بر همين اساس ثبت و ضبط گرديده است.

 

      پرسش: آیا حرکت با دسته های عزاداری به صورت پا برهنه جایزاست ؟
 

پاسخ: مانعی ندارد .

 

 

 

 

وعجل اللهم في فرج مولانا صاحب الزمان

 

 

:::  هر گونه استفاده از مطالب این سایت با ذکر منبع بلامانع میباشد.  :::
دفتر مرجع عاليقدر حضرت آية الله العظمى مظاهری مدّ ظلّه العالى
آدرس دفتر: اصفهان – خيابان عبد الرزاق – کوی شهيد بنی لوحی - کد پستی : 99581 - 81486
Web:www.almazaheri.ir     Email:info@almazaheri.ir
تلفن و دورنگار : 4463671 -0311 
   :::