ایام سوگواری سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام تسلیت باد

بازگشت

 

پرسش و پاسخ پیرامون شخصیت امام حسین علیه السلام

   پرسشهای فقهی
      پرسش: آيا اصل عزاداري و سوگواري براي ائمه هدي (عليهم السلام ) و امام حسين (ع) مورد تأييد شرع مقدس مي باشد يا خير ؟
 

پاسخ: عزاداري براي حضرت سيد الشهداء ارواحنا فداه از افضل اعمال و قُربات الهي است ، بلكه واجب كفايي است و مورد تأكيد نبي اكرم (صلي الله عليه و آله) و حضرات ائمه هدي (عليهم السلام ) بوده است.

 

      پرسش: آيا اصل قمه زدن  يعني تيغ بر سر زدن و جاري كردن خون بنفسه مورد جواز شرع مقدس مي باشد ؟
 

پاسخ:  ظاهراً مصداق عزاداري نيست؛ ولي در وضع فعلي، انجام اين عمل جايز نيست.

 

      پرسش: آيا مصاديق گوناگون عزاداري ‌ مانند زنجير زني و سينه زني و ...) در شهرها و كشورها مورد تأييد شرع مقدس مي باشد ؟
 

پاسخ:  هرچه مصداق عزاداري به شكل متعارف باشد، مورد تأييد شرع مقدس است و از افضل اعمال است.

 

      پرسش:  ما مي دانيم دنياي غرب و دشمنان اسلام همواره به دنبال نابودي احكام اسلامي و شعائر مذهبي مسلمانان بوده اند ؛‌ از آن جمله حكم رجم در زناي محصنه را نيز خلاف عاطفه و حقوق بشر مي نامند . حال با هجوم تبليغاتي دشمن ، انعكاس تصاوير و فيلم هاي  قمه زدن ‌ در دنيا ،‌ آيا قمه زدن در زمان ما مصداق واقعي وهن است ، ‌دسته اي آنرا موهون مذهب كه نمي دانند بلكه از اصول شعائر هم مي دانند و دسته ديگر آن را موهون مي شمارند.

لذا حقيقتاً تشخيص اين امر بسيار دشوار است . خواهشمند است  با صراحت بفرماييد.

الف – تشخيص اينكه قمه زدن يا كارهاي ديگر  تعزيه يا شبيه خواني و ... ) در زمان ما و در كشور اسلامي ايران و در شهرهايي مانند اصفهان و تهران ،‌ مصداق وهن است يا نه ،  بر عهده چه كسي است ؟

ب - اگر فقيهي در مصداق وهن بودن آن ترديد داشت وظيفه مقلدان ايشان و جامعه اسلامي چيست ؟‌     

 

پاسخ: انجام اينگونه حركات درعزاداري ها در اين زمان دهن كجي به نظام مقدس جمهوري اسلامي است و بهانه دادن به دست دشمنانِ اهل بيت عصمت وطهارت((عليهم السلام) است و جايز نيست.

 

      پرسش: حضرتعالي در پاسخ استفتایي  محرم 1419 فرموده بوديد :  " چون مقام معظم رهبري قمه زدن را منع نموده اند . بر همه لازم است از معظم له متابعت كنند ." آيا اين فتوا صحيح است يا خير؟‌ لطفاً توضيح فرماييد ؟‌
 

پاسخ:  نسبت اين فتوي به اينجانب صحيح است و الآن نيز بر همان نظر هستم.

 

      پرسش: بعضي پا فراتر مي گذارند و مي گويند : "اين كار نزاع عقل و عشق است"  يا  " اين امور در محدوده فقه نيست ."  لطفاً در اين باره نيز توضيح فرماييد ؟
 

پاسخ:  این گونه بیانها كه نظير آن را هم، اينجانب در كتاب جهاد با نفس نقل كرده ام، فرار از جواب است و چون مسئله، يك مسئله فقهي است بايد فقيه، پاسخ آن را بدهد.

 

      پرسش: آيا خاك ساير اماكن متبركه و ساير مشاهد مشرّفه مانند نجف اشرف ، مشهد الرّضا و بقيع، داراي تقدّس مي باشد؟آيا جهت استشفاء‌ مي توان آنها را خورد ؟
 

پاسخ:  اين تقدسِ خاص، مختص به تربت حسيني (ع)است.

 

      پرسش: آيا تكايا ،‌ حسينيه ها و حرم امامان ، شامل احكام مسجد هستند ؟‌‌
 

پاسخ:  حرم هاي ائمه طاهرين (عليهم السلام) حكم مسجد را دارد.

 

      پرسش: برداشتن اشياء‌ گوناگون مانند خاك ،‌ سنگ ،‌ پرچم ، گلدان و ... از مشاهد مشرّفه و اماكن مذهبي و جلسات عزاداري براي تبرّك چه حكمي دارد ؟‌ از چه كسي بايد اجازه گرفت ؟‌
 

پاسخ:  بايد از افراد مسئول مربوطه مثل مُتولي يا نظير او اجازه گرفت مگر مثل خاك كه ارزش مادي خاصي ندارد.

 

      پرسش: آيا پوشيدن لباس مشكي در عزاي امام حسين (ع)و ديگر ائمه مكروه است؟
 

پاسخ:  مكروه نيست ،  بلكه مصداق بارز عزاداري است و از افضل اعمال مي باشد.

 

      پرسش: آيا در ماه محرم و صفر  و روزهاي سوگواري اهلبيت (عليهم السلام)  آرايش نمودن خانمها ، رنگ نمودن موها اشكال دارد ؟
 

پاسخ:  حفظ حرمت و احترام اين ايام لازم است و تخلف از آن وجهي ندارد به ويژه در مجالس رسمي و عمومي بانوان.

 

      پرسش: گاهي در مجالس عزاداري بانوان ، صداي آنان با بلندگو به گوش مردان رهگذر مي رسد ، آيا اين عمل اشكال دارد ؟
 

پاسخ:  بلي ، اشكال دارد و نبايد انجام شود. و به طور كلي صداي بلندگوهاي مجلس عزاداري چه در مساجد و تكايا و چه در منازل و امكنه ديگر هم نبايد از حد مجلس ، فراتر رود به ويژه در اوقات استراحت ديگران.

 

      پرسش: آيا نماز جماعت اول وقت مهم تر است يا ادامه عزاداري امام حسين  (ع)؟
 

پاسخ:  اقامه نماز اول وقت ، بالاخص نماز جماعت ، از هر عملي حتي عزاداري ، مهم تر و افضل تر است و نبايد از آن تخلف شود.

 

      پرسش: بالا و پايين پريدن در هنگام عزاداري و سينه زني كه به هروله معروف شده است چه حكمي دارد ؟
 

پاسخ:  عزاداري ها بايد به شكل متعارف باشد و انجام اعمال و حركات غير متعارف موجب وهن و نيز سبب بدآموزي است.

 

      پرسش: برهنه شدن مردان در هنگام عزاداري چه حكمي دارد ؟ اگر زنان نامحرم حضور داشته باشند چه حكمي دارد ؟
 

پاسخ:  اگر در حضور نامحرم باشد و يا به طور كلي احتمال مفسده وجود داشته باشد ، جايز نيست و چنانكه گفته شد عزاداري ها بايد به صورت متعارف برگزار شود.

 

      پرسش: راههاي صحيح و شرعي عزاداري براي اهلبيت چه چيزهايي است؟
 

پاسخ:  راه صحيح و مشروع عزاداري ، راهي است كه در آن ، افراط و  تفريط وجود نداشته باشد ، بلكه به شكل متعارف باشد و به تعبير سيدنا الاستاد حضرت امام خميني قدس سره ، « به شيوه سنتي » كه از سابق به ما رسيده است.

 

      پرسش: بسيار ديده شده ، مردم براي گرفتن يك بشقاب غذا در محل عزاداري امام حسين  (ع)صف هاي طولاني مي بندند ، آيا غذا ، چايي و ساير خوردنيها كه در جلسات عزاداري  توزيع مي شود ، خاصيت ويژه اي دارد و آيا اين كار صحيح است ؟
 

پاسخ:  بنابرآنچه ذكر شده به دليل آنكه مربوط به حضرت سيد الشهداء(ع)است، خاصيت ويژه دارد، لكن اين كار خوب نيست زيرا موجب بدآموزي است.

 

      پرسش: استفاده از تربت امام حسين  (ع)براي غير استشفاء مانند قرار دادن در خانه، ماشين ، كفن و سجاده به عنوان تبرك چه حكمي دارد؟ چرا ؟

 

 

پاسخ:  خيلي خوب است و به تجربه اثبات گرديده كه تأثيرات فراواني دارد.

 

      پرسش: آيا در انتهاي زيارت عاشورا بايستي جملات سلام و لعن را صد مرتبه تكرار كرد يا اينكه گفتن يك مرتبه هم كافي است و ثواب دارد ؟ بعضي يك مرتبه مي خوانند و مي گويند :« مأة مَرة» ، آيا صحيح است ؟
 

پاسخ:  قرائت زيارت عاشورا با يك لعن و يك سلام هم، صحيح و كافي است و اثرات خود را دارد و مصداق توسل است ؛ لكن معلوم است كه در مستحبات ، چنانكه از روايات هم فهميده مي شود، به هر اندازه كه آورده شود، مستوجب ثواب است.

 

      پرسش: نماز زيارتي كه همراه زيارت عاشورا  است ، قبل از خواندن متن زيارت بايد انجام گيرد يا بعد از خواندن زيارت نامه؟
 

پاسخ:  اگر بعد بخواند بهتر است.

 

      پرسش: بعضي وسايل هست كه فقط جهت مراسم محرم استفاده مي شود مانند ديگ ، طبل ، عَلَم ، فرش ، پارچه و...  آيا اين ، نوعي اسراف نيست و آيا از اين وسايل و اماكن نبايد استفاده ديگري نمود ؟
 

پاسخ:  اسراف نيست ؛ لكن مسلم است كه از اين امكنه و وسايل بايد حداكثر بهره برداري فرهنگي ، به نفع دين و تشيع صورت پذيرد و اميدواريم با توجه متوليان، اين نقيصه مرتفع شود و بدانند كه رضايت حسين بن علي (ع)هم در همين است كه براي ترويج دين، از هر مكان و وسيله اي استفاده هميشگي شود.

 

      پرسش: در حكومت اسلامي گاهي اجازه قانوني تردد به كشور عراق داده نمي شود، اگر  كسي براي زيارت قبر امام حسين(ع) از طُرق ديگر اقدام كرد ،آيا عمل او مورد رضايت خداوند است ؟
 

پاسخ:  مخالفت با قوانين جاري نظام مقدس اسلامي حرام است ؛ اگر چه در مورد سؤال باشد.

 

      پرسش: آيا گفتن داستانها و روضه هايي كه از امام حسين  (ع)چهره اي ناتوان و خوار مي سازد ، صحيح است ؟ و به طور كلي بيان داستان و زبان حال تا چه اندازه جايز است ؟
 

پاسخ:  در فرض مذكور حرام است و بايد جلسات عزاداري و عرض توسل به محضر ائمه طاهرين (عليهم السلام) هيچ گونه بدآموزي و وهن تشيع يا وهن مقدسات در آن نباشد.

 

      پرسش: محدوده حرم سيد الشهداء(ع) ‌ در زمان فعلي كدام است؟
 

پاسخ:  حرم كليه ائمه طاهرين (عليهم السلام) آنجاست كه ابدان مطهر آنها دفن است و رواقهاي متصل به آنها.

 

      پرسش: تربتي كه به عنوان استشفاء‌ معرفي شده ، خاك كربلا است يا خاك حرم حسيني ؟‌
 

پاسخ:  خاك كربلا ،  لكن معلوم است كه هرچه نزديكتر به حرم مطهر حسيني باشد، بهتر است.

 

      پرسش: آيا بستن نخ ، زنجير ، قفل و ... به درخت ، ضريح يا پنجره هاي اماكن مذهبي و مشاهد مشرفه در ايران ،‌ عراق يا حجاز صحيح است ؟‌ اين كار چه فايده اي دارد ؟
 

پاسخ:  اين نوع كارها عوامانه است، و موجب بدآموزي  است ؛ به ويژه اينكه شيعه را متهم به خرافات مي كنند.

 

      پرسش: در جلسات عزاداري ، سخنرانيِ افراد غير روحاني يا غير معمم    - البته با دانش كافي - چه حكمي دارد ؟ استفاده از منبر براي ايشان چه حكمي دارد ؟
 

پاسخ:  روي منبر نشستن براي افراد غير معمم سزاوار نيست ؛ لكن سخنراني كردن آنان در فرض مذكور مناسب است ؛ مشروط بر اينكه مخالفان يا معاندان نخواهند از اين راه، تضعيف روحانيت نمايند، چنانكه امام جماعت شدن اشخاص غير معمم نيز به همين ترتيب مي باشد.

 

      پرسش: آيا برگزاري جلسات ويژه براي جوانان ، دختر ها ، بانوان و... و بيان معارف در سطح هر گروه مفيد و مورد تایيد است ؟
 

پاسخ:  اشكال ندارد ؛ بلكه كار مناسب و خوبي است ؛ مشروط بر اينكه موجب تفرقه ميان مؤمنين نشود و وحدت در مجالس عزا محفوظ باشد زيرا مخالفان و معاندان در صدد هستند كه به هر وسيله اي وحدت اجتماعي و اسلامي ما را مخدوش نمايند و لذا بايد اين جهت را مواظبت نمود.

 

      پرسش: وظيفه بانيان و شركت كنندگان در مقابل مداحاني كه بدون سند معتبر روضه مي خوانند و يا به صورت غنایی مي خوانند چيست ؟
 

پاسخ:  اگر مي توانند بايد نهي از منكر كنند يا در آن جلسه شركت نكنند و بايد توجه داشت كه غالب مُنكراتي كه در مجالس عزاداري، پيدا مي شود، تقصير آن با بانيان و بلكه عزاداران نيز مي باشد.

 

      پرسش: مرسوم است دهه اول محرم ، عزاداري ها صورت مي گيرد اما از ظهر عاشورا خيلي از مراسم ها تعطيل مي گردد ، وحال آنكه عزاي واقعي از روز عاشورا آغاز مي گردد ، حضرتعالي چه توصيه اي به هيئات محترم عزاداري داريد ؟
 

پاسخ:  اصل مهم ، زنده بودن عزاداري ها و توسلات به ساحت مقدس حضرت سيد الشهداء (ع) است ؛كه در همه اوقات مناسب است و اگر در عصر عاشورا و شب يازدهم با همان شور روز عاشورا باشد ، بسيار به جا است .

 

      پرسش: خواندن روضه هاي دروغ وغير معتبر كه بعضاً موجب تمسخر وهتك مي گردد چه صورت دارد ؟
 

پاسخ:  معلوم است كه جايز نيست .

 

      پرسش: چند سالي است بسياري از هيئت هاي مذهبي ظهرعاشورا به اقامه نمازظهر مي پردازند و به سيره حضرت سيد الشهداء(ع) اقتدا مي كنند . از آنجایي كه هنوز برخي هيئت ها به اين مهم بي توجه هستند ، توصيه حضرتعالي در اين رابطه چيست ؟
 

پاسخ:  بايد به اين امر مهم حياتي كه بحمدالله در ميان عزاداران حضرت سيدشهداء (ع) رونق خوبي گرفته ، اهميت بدهند و اين مهم را حتماً رعايت نمايند .

 

      پرسش: در برخي مجالس عزاداري بعضي مداحان با الفاظ  نامناسب به ائمه (عليهم السلام) ‌خطاب  مي كنند ،‌ يا به عنوان عزاداري به صورت خود چنگ انداخته ويا زنجير خاردار مي زنند وبر بدن ولباس آنان خون جاري شده ولباس وبدن و منزل ديگران را نجس مي كنند ، از آنجائيكه اين گونه روشها در حال ترويج بوده ومجالس را از وزانت ومعنويت تهي ساخته ، چه بسا موجب وهن مقدسات مي شود ، تكليف ما را در اين رابطه روشن فرماييد ؟
 

پاسخ:  اينگونه حرفها و روشها نبايد باشد و بطور كلي بايد متروك شود و شأن عزاداري ها كه از بهترين عبادات است ، محفوظ بماند .

 

      پرسش: لطمه زدن به خود به صورتهاي متفاوت چه حكمي دارد ؟(روي كندن و سينه زدن به صورتي كه زخم يا كبود شود)
 

پاسخ:  اينگونه اعمال با تنزه عزاداري ها سازگاري ندارد و اميد است با تذكر و تنبه به طور كامل متروك شود .

 

      پرسش: استفاده از اُرگ - از آلات موسيقي وشبیه پیانو- در مراسم عزاداري چه صورت دارد ؟
 

پاسخ:  استفاده از آلات موسيقي جايز نيست.

 

      پرسش: در ايام عاشورا زنان به دنبال هيئت هاي عزاداري به راه مي افتند وبعضاً‌ با حجاب نامناسب و وضع زننده موجب جلب توجه نامحرمان مي شود . لذا برخي خواهران در اين ايام يا به مناسبت هاي ديگر دست به تشكيل جلسات مخصوص خواهران در تكايا وحسينيه ها زدند تا خواهران مستقلاً‌ به روضه خواني و عزاداري بپردازند و از عوارض منفي حضور آنان در منظر نامحرمان بكاهند ،آيا حضرتعالي اين روش را تأئيد مي فرماييد؟
 

پاسخ:  چنانچه در عزاداري ها ، اختلاط زن و مرد نشود و مراعات حجاب هم انجام پذيرد و موجب توجه نا محرم نباشد ، شركت زنان محترمه در عزاداري با مردان مانعي ندارد چنانچه عزاداري اختصاصي هم خوب است .

 

      پرسش: آيا خوانندگی زن درمجالس عزاداري با علم به اينكه مردان نامحرم صداي او را مي شنوند ، جايز است ؟
 

پاسخ:  جائز نيست .

 

      پرسش: برپايي مجالس عقد يا عروسي در ايام ولَيالي شهادت ائمه معصومين (عليهم السلام) وراه اندازي كاروان هاي شادي كه موجب هتك حرمت اين ايام ومناسبت ها مي شود چه صورت دارد ؟
 

پاسخ:  جايز نيست و مبارك نخواهد بود .

 

      پرسش: در حسينيه ها ومساجد بيشتر مناطق بخصوص روستا مراسم شبيه خواني به اعتبار اينكه از سنتهاي قديمي است برگزار مي شود كه گاهي اثر مثبتي در نفوس مردم دارد ، اين مراسم چه حكمي دارند ؟
 

پاسخ:  اينگونه كارها با تنزه عزاداري و عظمت اهل بيت (عليهم السلام) سازگار نيست .

 

      پرسش: دربعضي از مساجد درايام عزاداري ازعَلَم هاي متعددي استفاده مي شود كه داراي تزئينات زياد وگرانبهايي است وگاهي موجب سؤال متديّنين از اصل فلسفه آنها مي گردد و در برنامه هاي تبليغي خللي ايجاد مي كند وحتّي با اهداف مقدس مسجد تعارض دارد ، حكم شرعي در اين رابطه چيست ؟
 

پاسخ:  اشكال ندارد ولي نبود آن بهتر است .

 

      پرسش: اگر شخصي عَلَمي را براي عزاداري سيدالشهداء‌ (ع) نذر كرده باشد ، آيا جايز است مسئولين حسينيه از قبول آن خودداري كنند ؟
 

پاسخ:  اگر وجه عقلايي داشته باشد ، مي توانند منع كنند و نذر اوهم واجب الوفاء نيست .

 

      پرسش: اگر بعضي از واجبات از مكلّف به سبب شركت در مجالس عزاداري فوت شود ؛ مثلاً‌ نماز صبح قضا شود ،‌آيا بهتر است بعد از اين در اين مجالس شركت نكند يا اينكه عدم شركت او باعث دوري از اهل بيت (عليهم السلام)  مي گردد؟
 

پاسخ:  بايد در مجلس عزاداري شركت بكند ؛ لكن به گونه اي عمل كند كه نماز او قضاء نشود .

 

      پرسش: دربعضي از هيئت هاي مذهبي ، مصيبت هايي خوانده مي شودكه مستند به مقتل معتبري نيست واز هيچ عالم يا مرجعي هم شنيده نشده است و هنگامي كه از خواننده اين مصيبت از منبع آن سؤال مي شود پاسخ مي دهند " كه اهل بيت (عليهم السلام)‌ اينگونه به ما فهمانده اند ويا ما را راهنمايي كرده اند وواقعه كربلا فقط در مقاتل نيست و منبع آن هم فقط گفته هاي علما نمي باشد بلكه گاهي بعضي از امور براي مدّاح يا خطيب حسيني از راه الهام ومكاشفه مكشوف مي شود"  سؤال اين است كه آيا نقل وقايع از اين طريق صحيح است يا خير ؟ و در صورتي كه صحيح نباشد ، تكليف شنوندگان چيست ؟
 

پاسخ:  اگر آنچه مي گويد ، دروغ آشكار نباشد و مخالف با تنزه اهل بيت (عليهم السلام) نباشد و احتمال وقوع آن را بدهد ، جائز است .

 

      پرسش: نظر شريف حضرتعالي نسبت به ادامه حركت دسته هاي عزاداري درشبهاي محرم تا نصف شب همراه با استفاده از طبل و ني چيست ؟
 

پاسخ:  اصل عزاداري خوب است ؛ لكن نبايد موجب مزاحمت باشد .

 

      پرسش: از ساختمان حسينيه صداي قرائت قرآن ومجالس عزاداري پخش مي شود ، بطوري كه صداي آن بيرون از حسینیه هم شنيده مي شود واين امر موجب سلب آسايش همسايگان شده است ومسئولين وسخنرانان حسينيه اصراربه ادامه آن دارند ، اين عمل چه حكمي دارد؟
 

پاسخ: بايدصداي عزاداري وقرائت قرآن موجب مزاحمت نباشد ؛ مخصوصا درساعات دير وقت .

 

      پرسش: اگر انسان خود را درزيارتگاه هاي ائمه (عليهم السلام)  به زمين بيندازد وهمانند بعضي از مردم كه صورت وسينه خود را بر        زمين مي مالند تا از آن خون جاري شود و به همان حالت وارد حرم مي شوند ،‌عمل كند چه حكمي دارد ؟
 

پاسخ: جائز نيست و مسلماً ائمه (عليهم السلام) به اينگونه امور رضايت نمي دهند .

 

      پرسش: استفاده از آلات موسيقي در مراسم عزاداري چه حكمي دارد ؟
 

پاسخ: استفاده از آلات موسيقي جائز نيست .

 

      پرسش: آيا آنچه متداول شده كه به عنوان عزاداري براي امام حسين (ع) گوشت بدن خود را سوراخ كرده ، قفل وسنگ كيلو به آن          آويزان مي كنند ، جايز است ؟
 

پاسخ: جائز نيست و اينگونه امور بايد متروك شود .

 

      پرسش: باقيمانده اموالي كه به عنوان هزينه هاي مراسم عاشوراي امام حسين (ع)  جمع آوري مي شود ، درچه موردي بايد خرج        شود ؟
 

پاسخ: در عزاداري هاي ائمه اطهار (ع) مصرف شود .

 

      پرسش: در بعضي از مناطق , زنان، مراسمي را به اسم سفره حضرت ابوالفضل (ع)  يا برنامه هايي به عنوان جشن عروسي حضرت فاطمه عليها السلام)  برگزار مي كنند و درآن شعرهاي عروسي خوانده وكف مي زنند وسپس شروع به رقص مي كنند ، انجام اين امور چه حكمي دارد ؟
 

پاسخ: رقص به هر عنوان كه باشد و كف زدن كه شبيه به رقص است حرام است ؛  بلكه مطلق كف زدن در عزاداري ها و جشنهاي مربوط به اهل بيت (عليهم السلام) و در مكانهاي مقدس نظير مساجد و حسينيه ها ، اشكال دارد .

 

      پرسش: آيا جايزاست در ايام محرم از افراد خيّر اموالي را جمع آوري كرد وبا تقسيم آنها به سهم هاي مختلف قسمتي را به قاري قرآن ومرثيه خوان وسخنران داد و باقيمانده را براي برگزاري مجالس مصرف كرد؟
 

پاسخ: اشكال ندارد .

 

      پرسش: آيا جايز است زنان با حفظ حجاب وپوشيدن لباس مناسب كه بدن آنها را بپوشاند ، دردسته هاي سينه زني وزنجير زني شركت كنند؟
 

پاسخ: اشكال ندارد بلكه خوب است . 

 

      پرسش: اگر قمه زدن درعزاداري ائمه (عليهم السلام) موجب مرگ شخص شود ، ‌آيا اين عمل خودكشي محسوب مي شود ؟
 

پاسخ: اصل قمه زدن جائز نيست ؛ ولي در فرض مذكور ، خودكشي نيست .

 

      پرسش: آيا قمه زدن بطور مخفي حلال است يا اينكه فتواي شريف حضرتعالي عموميت دارد ؟
 

پاسخ: جائز نيست . 

 

      پرسش: ‌ معيار شرعي ضرر ، اعمّ از جسمي يا روحي چيست ؟
 

پاسخ: يك معناي عرفي و موكول به فهم عرف است و همين مقدار كه عرف مردم بگويند ضرر است بايد اجتناب شود .

 

      پرسش:‌‌ زنجير زدن به بدن همانگونه كه بعضي از مسلمانان انجام مي دهند ،‌ چه حكمي دارد ؟
 

پاسخ: جایز است به ويژه آنكه جزء شعارهاي عزاداري است ؛ ولي بايد روي بدن نباشد . 

 

      پرسش: برخي از ذاكرين در مدايح اهل بيت (عليهم السلام) تعبيراتي مانند « مست مستم من ، هرچه باداباد ، علي پَرَستم من ، همچون زهرا مادرت / از همه خوشگل تري» را بكارمي برند كه به نظر مي رسد با شأن اهل بيت (عليهم السلام) ‌منافات دارد . بكار بردن اين الفاظ چه صورت دارد؟
 

پاسخ: اينگونه كلمات نه تنها جايز نيست بلكه اشبه به كلمات شيطاني است در حاليكه درمراسم توسل وعزاداري كه ازافضل قربات است بايد با كلمات رحماني سخن گفت. از اينگونه تعابير برداشت شرك آلود مي شود وگفتن اينگونه كلمات نا مناسب كه مربوط به افراد خاص است ، درحق ائمه طاهرين (عليهم السلام) حرام است و مورد غضب حضرت ولي عصر عجل الله تعالي فرجه الشريف) است .

 

      پرسش:  خواندن مرثيه و مديحه هايي كه شنوندگان را در جشنهاي تولد ائمه (عليهم السلام) و عيد مبعث به گريه بيندازد چه حكمي دارد ؟
 

پاسخ: اشكال ندارد ولي در روايات معصومين  (عليهم السلام) آمده است كه در شادي ما شادي كنيد و در عزاي ما غمناك باشيد و       عزاداري كنيد .

 

      پرسش: درروز عاشورا مراسمي مانند قمه زني و پابرهنه وارد آتش و ذغالِ روشن شدن ، برگزار مي شود كه علاوه بر اينكه باعث بدنام     شدن مذهب شيعه اثني عشري در انظار علما و پيروان مذاهب اسلامي و مردم جهان مي شود ، ضررهاي جسمي و روحي هم به          اين اشخاص وارد مي كند و همچنين موجب توهين به مذهب مي گردد ، نظر شريف حضرتعالي دراين باره چيست ؟
 

پاسخ: اينگونه كارها جائز نيست بويژه آنكه موجب وهن تشيع مي شود .

 

 

 

 

وعجل اللهم في فرج مولانا صاحب الزمان

 

 

:::  هر گونه استفاده از مطالب این سایت با ذکر منبع بلامانع میباشد.  :::
دفتر مرجع عاليقدر حضرت آية الله العظمى مظاهری مدّ ظلّه العالى
آدرس دفتر: اصفهان – خيابان عبد الرزاق – کوی شهيد بنی لوحی - کد پستی : 99581 - 81486
Web:www.almazaheri.ir     Email:info@almazaheri.ir
تلفن و دورنگار : 4463671 -0311 
   :::