جستجو :
اَللّهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَن صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلى آبائِهِ في هذِهِ السّاعَةِ وَ في كُلِّ ساعَةٍ وَلِيّاً وَ حافِظاً وَ قائِداً وَ ناصِراً وَ دَليلاً وَ عَيْناً حَتّى تُسْكِنَهُ أَرْضَكَ طَوْعاً وَ تُمَتِّعَهُ فيها طَويلاً
امروز: ۱۴۰۳ جمعه ۷ ارديبهشت


 
  • میزان زکات فطره و کفّاره در سال ۱۴۰۳
  • پیام در پی شهادت سردار مجاهد، سرتیپ پاسدار محمدرضا زاهدی
  • پیام به نوزدهمین نمایشگاه قرآن و عترت اصفهان
  • پیام در پى ارتحال عالم جليل القدر مرحوم آيت‌الله امامى كاشانى«قدّس‌سرّه»
  • پیام در آستانۀ برگزاری ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان رهبری و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • شرکت در ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • پیام در پی ارتحال عالم‌جلیل‌القدر آیت‌اللّه آقای حاج سید محمّد موسوی بجنوردی «رضوان‌اللّه‌علیه»
  • پیام تسلیت در پی درگذشت آيت‌الله آقاى حاج شيخ عبدالقائم شوشترى«رضوان‌الله‌عليه»
  • پیام تسلیت در پی درگذشت مرحوم آيت‌الله نمازى«رضوان‌الله‌علیه»

  • -->

    تفسیر قرآن کریم / معارف اسلام در سوره يس / بهشت و جهنم
    درجات بهشت و جهنم

    نه تنها در بهشت، در جهنم هم اين چنين است. كساني كه لياقت شفاعت را نداشته‌اند و پيدا نكرده‌اند، جايگاهشان در همان مرتبه اول جهنم است. عذاب، خيلي برايشان دردناك است، اما نه به اندازه منافق و ظالم و آن كساني كه در اين دنيا خيلي بدي كرده‌اند و جايگاهشان درجه آخر است. قرآن مي‌فرمايد:

    «اِنَّ المُنافِقينَ فِي الَّدْركِ الاَسْفَلِ مِنَ النّار وَ لَنْ تَجِدَ لَهُمْ نَصيراً»[1]

    روايتي هست كه:‌‌ جهنم را به هفت طبقه تقسيم‌بندي كرده‌اند، طبقه اول، دوم، سوم[2] و ... اين طبقه‌بندي هم از قرآن استفاده شده است. چنانچه درباره مراتب بهشت از قرآن بهره گرفتيم كه يكي جنت عدن داريم و بهشتي به نام «رضوان» كه بزرگتر از همه بهشت‌هاست.

    «وَعَدَ اللهُ المُؤمِنينَ وَ المُؤمِناتِ جَنّاتٍ تَجْريِ مِنْ تَحْتِهاَ الاَنْهارُ خالِدينَ فيها وَ مساكِنَ طَيِّبَه في جَنّاتِ عَدْنٍ وَ رِضْوانُ مِنَ اللهِ اَكْبَرُ ذلكَ هُو الفَوزُ العَظيمُ»[3]

    اما درباره جهنم در دعاي كميل اميرالمؤمنين(ع) آمده: «اَمْ كَيْفَ يَتَقَلْقَلُ بَيْنَ اَطْباقِها»[4]

    علي كل حال، مثل اينكه از قرآن و روايات اهل‌بيت(ع) به خوبي استفاده مي‌شود كه بهشت و جهنم داراي مراتبي است[5] و هر كس به اندازه درجه‌اش و به اندازه عملش در اين دنيا، بهشتي يا جهنمي مي‌شود. لذا درباره فضيلت قرآن، رواياتي داريم كه روز قيامت، به آنهايي كه با قرآن سروكار دارند، خطاب مي‌شود: «اِقْرَأ وَ ارْقَ»[6]

    به اندازه‌اي كه قرآن خوانده‌اي بالا برو. نظير آسانسور كه در اينجا آسانسورش مادي و در آنجا معنوي است به اندازه‌اي كه سروكار با قرآن داشتي درجه بگير.

    چيزي كه نبايد فراموش كنيم اين است كه در بهشت، هر كس مرتبه دوم را دارد مرتبه اول را هم داراست. مقام جمع‌الجمعي است. هر كس كه مرتبه سوم را دارد، مرتبه اول و دوم را هم دارد و كسي كه در مرتبه اعلي عليين هست همه مراتب را دارد. اما كسي كه مرتبه اول را دارد، ديگر مرتبه دوم را نمي‌بيند. روايات هم فرموده، در بهشت آنهايي كه بالاترند، پائين‌ترها را مي‌بينند، اما آنها كه مقام پائين‌ترين دارند، بالاترها را نمي‌بينند. اگر چه از روايات استفاده مي‌شود علت اين كه پائين‌ترها مقام بالاترها را نمي‌بينند براي اين است كه غم و غصه نخورند، ولي حرف بالاتر از اينهاست.

    لذا آنكه پيش امام حسين(ع) است و «في شُغُلٍ فاكِهونَ» يكي از مراتب است چنين كسي حورالعين دارد قصر دارد مرتبه اول را دارد و امام حسين(ع) را هم دارد.

    افرادي هم در بهشت هستند كه، حورالعين، قصور و باغ دارند، اما ديگر نمي‌شود كه با امام حسين(ع) هم نشست و برخاست كنند. ديگر نمي‌شود براي اينها هم از طرف خداوند نامه بيايد. مِنَ الحَيِّ الَّذي لا يَمُوتُ اِلَي الحَيِّ الَّذي لا يَمُوتُ[7] اما خواص با اينكه هم حور دارند و هم قصر و هم باغ، آنچنان از وصال معشوق غرق در لذتند كه اصلاً توجهي به حور و غلمان و «جنات تجري من تحتها الانهار» ندارند مقامشان خيلي بالاتر است. آنان در خلوت عشق غنوده‌اند و لذت صحبت عاشق با معشوق و معشوق با عاشق را لمس نموده‌اند. اين لذتها غير از لذت خوردن و آشاميدن است. در همين دنيا افرادي كه مقيد به نماز شب و رابطه با خدا باشند، مقامشان به جايي مي‌رسد كه امام صادق(ع) مي‌فرمايد:

    «اَلرّكْعَتانِ في جَوْفِ اللَّيْلِ اَحَبُّ اِلَيَّ مِنْ خَيْرِ الدُّنْيا وَ ما فيها» دو ركعت نماز در دل شب براي من از دنيا و آنچه در دنياست بهتر است.



    [1]ـ سوره نساء، آيه 145. ترجمه: البته منافقان را در جهنم پست‌ترين جايگاه است و (در دو عالم) هرگز براي آنان ياوري نخواهي يافت.

    [2]ـ في تفسير علي‌بن‌ابراهيم في قوله تعالي: «لَها سَبْعَةُ اَبوابٍ لِكلِّ بابٍ مِنهُم جُزْءٌ مَقْسومٌ»‌،‌ فَبَلَغَني و الله اَعْلم اِنَّ الله جَعَلَها سَبْعُ دَرْكاتٍ: اَعْلاها: الجَحيمُ يقومُ اَهْلَها عَلَي الصّفامِنْها، تُغْلي اَدْمِغَتُهُمْ فيها كَغَلْيِ القُدُورِ بِما فيها وَ الثّانِيةُ: لَظي نَزّاعَةً لِلشَّوي، تَدْعُو مَنْ اَدْبَرَ وَ تَوَلَي، وَ جَمَعَ فَاَوْعي. وَ الثّالِثَةُ: سَقَرٌ لا تُبْقي و لا تَذَرٌ، لَوَاحَةٌ لِلْبَشَرِ، عَلَيْها تِسْعَةَ عشر. و الرّابعَِةُ: الحُطَمَةُ و منها يثور شرر (تر مي بشرر)  كَالْقَصْر كَاَنَّها جملاتٌ صُفْر وَ‌الخامِسةُ: الهاوِية فيها مَلأَ يَدْعُونَ: يا مالكُ اَغْثِنا، فاذا اَغاثَهُم جَعَلَ لَهُمْ آنيةً مِنْ صُفْرٍ مِنْ نارٍ فيهِ صَديدُ ماءٍ يَسيلُ مِنْ جُلُودِهِمْ كَاَنَّهُ مُهْل و السّادِسَةُ: هِيَ السَّعيرُ فيها ثَلاثُ مِأةُ سُرادِقٍ مِن نار و السّابِعةُ: جهنم و فيها الفَلَقُ و هُوَ جُبٌّ في جَهَنَّمَ اِذا فَتحَ اَسْعَرَ النّارِ سُعراً وَ هُوَ اَشَدُّ النّار عَذاباً (بحارالانوار، ج8، ص289). علي بن ابراهيم در تفسير اين آيه كه «براي دوزخ هفت در است كه هر دري براي ورود دسته‌اي است» فرمود: به من رسيده خدا بهتر مي‌داند كه خداوند براي دوزخ هفت درك (جايگاه) قرار داده است: بالاترينش، «جحيم» است كه اهلش را بر سنگ سياهي نگهداشته‌اند كه مغزشان مي‌جوشد مثل جوشيدن آنچه درديگ است. دوم: «لظي» است، آتش دوزخ شعله‌ور است كه سر و صورت او را بريان كند و دوزخ مي‌خواند انساني را كه از خدا روي گردانده و مخالفت كرده و مال دنيا را جمع كرده و ذخيره نموده است. سوم: «سقر» است كه شراره آن از دوزخيان هيچ باقي نگذارد و همه را بسوزاند و محو كند. آن آتش بر آدميان روي نمايد بر آن آتش 19 تن (فرشته) موكلند. چهارم «حطمه» است، فرياد جرقه‌هاي (آتش) [به انسان پرتاب مي‌‌شود‍‍[ كه (در بزرگي) مثل قصري است گويا آن (جرقه‌ها) شتران زرد موي هستند پنجم: «هاويه»‌ است كه در آن گروهي مي‌خوانند: اي مالك (دوزخ) ما را پناه ده؛ وقتي پناهشان دهد ظرفي زرد از آتش نزد آنان قرار مي‌دهد كه در آن خوناب و چرك است آبي كه از پوستشان سرازير است گويا مس ‌گداخته است ششم: «سعير» است، در آن سيصد پرده از آتش است هفتم: «فلق» است، و آن جبه‌اي در دوزخ است كه وقتي باز شود شعلة آتش زبان كشد و آن عذاب شديدترين عذاب آتش است. با كمي دقت متوجه مي‌شويم، تمام اين درجات را از امام(ع)‌با استفاده از قرآن كريم بيان فرموده است.

    [3]ـ سوره توبه، آيه 72. ترجمه: خدا اهل ايمان را از مرد و زن وعده فرموده كه در بهشت خلد ابدي كه زير درختانش نهرها جاري است در آورد و در عمارات نيكوي بهشت عدن منزل دهد و برتر و بزرگتر از هر نعمت مقام رضا و خشنودي خدا را به آنان كرامت فرمايد و آن به حقيقت رستگاري بزرگي است.

    [4]ـ ترجمه: چگونه مضطرب بين طبقات جهنم باشد؟!

    [5]ـ عَن اَبي عَبْدِالله(ع) قالَ: لا تَقُولُوا جَنَّةٌ واحِدَةٌ اِنَّ الله عَزَّوَجَلَّ يَقُولُ: دَرَجاتٌ بَعْضُها فَوْقَ بَعْض (بحارالانوار، ج8، ص198) امام صادق(ع) فرمودند: نگوييد يك بهشت است، خداي تعالي فرموده، درجاتي هست بعضي از آن برتر از بعضي ديگر است. (بر روي هم درجاتي است)

    [6]ـ عَنْ عَلي بنِ الحُسَين عليهما السلام عَلَيْكَ بِالْقُرانِ، فَاِنَّ الله خَلَقَ الجَنَّةَ وَ جَعَلَ دَرَجاتَها عَلي قَدر آياتِ القرانِ فَمَنْ قَرَأَ القُرْانَ قالَ لَهُ: اِقْرَا وَ ارْقَ وَ مَنْ دَخَلَ مِنْهُم الجَنَّةَ لَم يَكُن فِي الجَنَّةِ اَعلي دَرَجَةً مِنْهُ ما خَلاَ انَّبيونَ وَ الصّديقُونَ.  حضرت امام زين‌العابدين(ع) فرمودند: بر تو باد به قرآن (خواندن)، تحقيقاً خداي تعالي بهشت را خلق فرمود و درجاتش را به اندازه آيات قرآن قرار داد، پس كسي كه قرآن را خواند به او گفته مي‌شود: بخوان و بالا رو و كساني هستند از آنهايي (مؤمنين قرآن خوان) كه داخل بهشت مي‌شوند. درجه‌اي بالاتر از آن نيست مگر براي انبياء و صديقان. (بحارالانوار، ج8، ص133).

    [7]ـ از زنده‌اي كه نمي‌ميرد به زنده‌اي كه نخواهد مرد.

    چاپ
    احکام
    اخلاق
    اعتقادات
    اسرار حج
    مناسک حج
    صوت
    فيلم
    عکس

    هر گونه استفاده از مطالب این سایت با ذکر منبع بلامانع می باشد.
    دفتر مرجع عاليقدر حضرت آية الله العظمى مظاهری «مدّظلّه‌العالی»
    آدرس دفتر اصفهان: خيابان عبد الرزاق – کوی شهيد بنی لوحی - کد پستی : 99581 - 81486
    تلفن : 34494691 -031          نمابر: 34494695 -031
    آدرس دفتر قم :خیابان شهدا(صفائیه)- کوی ممتاز- کوچۀ شماره 1(لسانی)- انتهای بن‌بست- پلاک 41
    تلفن 37743595-025 کدپستی 3715617365